Subject: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Wed 2 Feb 2011 - 5:44
B92:: Prva epizoda serijala "Prevara veka" bavi se načinima na koje se godinama iz Kolubare izvlači novac na privatne račune. Novac odlazi na privatne račune dok je firma, koja posluje u okviru EPS-a, beležila gubitke. Posle višemesčnog istraživanja, Insajder otkriva da je najveća zloupotreba organizovana preko zakupa pomoćne mehanizacije i preko preprodaje kolubarskog uglja. Spisak onih u čije džepove se novac preliva je dugačak, a na njemu su brojni privatnici, kao i političari. Dokazi i imena onih koji u tome učestvuju biće prikazani u serijalu Insajdera, koji počinje u ponedeljak. Takođe, na primeru državnog preduzeća Kolubara videćete i to kako se novac svih građana rasipa bez ikakvog kriterijuma kroz sponzorstva i donacije. U poslednjih nekoliko godina iz Kolubare je samo po tom osnovu izdvojeno više od pola milijarde dinara i stotine tona uglja, i to u godinama kada ovo preduzeće beleži najveće gubitke. Tako je u periodu od 2004. do 2008 godine višemilionsku donaciju dobilo desničarsko udruženje Dveri, fininansirana je izgradnja parohijskog doma u Lazarevcu, jedan od radnika Kolubare je dobio novac za posetu Hristovom grobu u Vitlejemu, a ovo državno preduzeće platilo je čak manastiru Sopoćani ogroman dug za struju. Vladan Jovičić, bivši direktor Kolubare, ne vidi ništa loše u tome što je Kolubara davala ogromna sredstva za donacije iako u tom trenutku posluje sa gubitkom. "Mislim da Kolubara treba da bude pokretač održivog razvoja i da bude poznata ne samo po tome što će indirektno biti veza kroz cenu računa električne energije, već treba da pomaže i razvoj sporta i razvoj kulture i prosvete i svega što je na kraju krajeva tradicija". Kolubara je u više navrata, upravo u godinama kada beleži gubitke, finansirala pripreme turnira u bridžu, organizaciju izbora za mis, a jedna od donacija bila je čak i kupovina automatske puške za gađanje glinenih golubova za potrebe jedne mesne zajednice u Lazarevcu. Zbog ovakvog raspisanja novca državnog preduzeća niko nije odgovarao. U međuvremenu se rukovodstvo promenilo, ali Kolubara i danas, kao i sva ostala ostala državna preduzeća, spadaju u velike donatore. „Može se i tim sredstvima bolje upravljati. Nominalno Kolubara jeste veliki donator, naprosto kažem Kolubara je sva igra velikih brojeva, ako pogledate koliko donira to je velika suma, ako pogledate koliko je to deo od prihoda verovatno je među nižim od javnog sektora u republici Srbiji", rekao je Direktor Kolubare Nebojša Ćeran.
Insajder će u naredne četiri epizode prikazati sve mehanizme izvlačenja novca iz državnog preduzeća Kolubara. Na serijalu je radila nova ekipa Insajdera, proširena sa pet novinara.
Last edited by Forum-"Padina" on Tue 15 Feb 2011 - 10:21; edited 2 times in total
Forum.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Fri 4 Feb 2011 - 6:53
Alo! došao do dokumenata koji dokazuju napumpavanje sati u korist privatnika
Bager tovario ugalj 25 sati!? Jedan „ult“ „Kolubare - Građevinar“, angažovan na utovaru uglja u rudniku „Kolubara“, prevazišao je sve svoje tehničke mogućnosti, pa je u oktobru 2006. godine, na radost svojih konstruktora, samo u jednom danu, neprekidno radio punih 25 sati! U oktobru 2007. godine, isti bager ponovio je ovaj rekord za Riplija.
Da je u Srbiji sve moguće, bar na papiru, jasno pokazuju dva izveštaja o radu iznajmljene mehanizacije u rudniku „Kolubara“ do kojih je došao „Alo!“. Oba ova dokumenta, u kojima se beleže ostvareni radni sati u toku meseca, pored nadzorno-tehničkog osoblja, potpisao je i direktor Polja D Milan Petrović.
Jedan od rukovodilaca „Pomoćne mehanizacije“ u rudniku „Kolubara“ kaže da je do ove smešne situacije došlo zbog prelaska s letnjeg na zimsko računanje vremena. On objašnjava da poslednje nedelje oktobra, kada počinje zimsko računanje vremena, časovnike treba pomeriti jedan sat unazad.
- Onda se neki pametnjaković genijalno dosetio, pa je na već odrađenih 24 sata dodao i taj sat viška, koji je nastao zbog pomeranja kazaljki na satu - priča izvor „Alo!“ iz Kolubare i ističe da je ovo najslikovitiji dokaz s kakvom su se neodgovornošću vodili radni sati privatnih mašina koje su bile angažovane u rudniku.
Istovremeno, mašine „Pomoćne mehanizacije“ u sastavu RB „Kolubara“ tada su u proseku radile najviše 14 sati na dan, dok su se odabrani privatnici „ubijali od posla“.
Radni rekordi privatnih mašina koje su odobravali direktori „Kolubare“ već su nekoliko puta zabezeknuli javnost. Tako je i „Alo!“ već pisao o svemogućem buldožeru privatne firme „Deviks“, koji je tokom 2008. godine u proseku radio neverovatnih 23,6 sati i svom gazdi te godine zaradio više od 800.000 evra.
Nedavno su novinari „Insajdera“ otkrili da je u „Kolubari“ radila i privatna firma direktora ovog rudnika Dragana Tomića, čiji su bager i njegov hrabri rukovalac neprekidno radili puna četiri dana! Ovu listu sada je upotpunio i „ult“, pred kojim ne postoje vremenske barijere!
Ovaj utovarivač je u oktobru 2006. godine, kada je ostvario ovaj rekord epskih razmera, radio prosečno 23,5 sati dnevno, odnosno samo tri dana u toku tog meseca ova mašina nije radila punih 24 sata bez prestanka.
U oktobru sledeće godine u proseku je angažovan „samo“ 22,7 sati dnevno, ali je zato ponovio rekord od 25 sati rada na dan prelaska letnjeg na zimsko računanje vremena. Od 2006. do 2008. godine, posredstvom „Građevinara“, pored tri rekordera koji su radili „od jutra do mraka“, za rad u rudniku „Kolubara“ angažovano je oko 60 mašina, uglavnom privatnih preduzeća, a čitav ovaj posao plaćen je više od 30 miliona evra.
Koristeći nejasnoće u Zakonu o javnim nabavkama, rukovodstvo „Kolubare“ je izbeglo raspisivanje tendera za angažovanje privatne mehanizacije za rad u ovom rudniku.
Naime, nakon izdvajanja pojedinih organizacionih delova iz sastava „Kolubare“, ovaj rudnik se obavezao da omogući razvoj tih novonastalih samostalnih poslovnih celina.
Upravo taj famozni ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji iskorišćen je da se, posredstvom „Građevinara“ i „Usluga“, bez tendera, angažuje privatna mehanizacija za rad u rudniku „Kolubara“. Procenjuje se da se samo posredstvom ove dve, takozvane ćerke firme za pet godina, od 2005 do 2009. godine, u privatne džepove odlilo više od 60 miliona evra državnih para.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Mon 7 Feb 2011 - 18:34
Danas 7.februar u 22:00 na b92 i na b92 info kanalu : Insajder: Prevara veka II deo b92 info kanal možete gledati preko interneta OVDE Snimak emisije biće postavljen 8 ili 9 feb.na ovom mestu!
jutututu Guest
Subject: To Bog Otac nece razmrsiti Tue 8 Feb 2011 - 2:41
To nije od 2004-e, 2001-e itd. To traje jos od 1992-e i to se sistematski radilo po kapom drzave. Korupcija je drzavna strategija. Primarni energetski resursi drzave su pod kapom kriminalaca, koji su uzgred receno ugledni ljudi zajednice. Nafta, gas ugalj. Urusavanje temelja kuce. Anatomija privatizacije, ako bi dublje isli je isto kriminal. Ti ljudi nisu dinara ulozili za tesku mehanizaciju, nego prisvojili od drustvenih firmi: Minel. Termoelektro, Mostogradnja, Rad, Trudbenik itd, itd. Takvim nacinom poslovanja nema sansi da opstane ni drzava ni nacija. To ima efekta na agrar kao i na sve ostale delatnosti. Miskovic je pijacni nakupac za ove a covek i drzi uposlene 25.000 radnika.
Forum.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 7:58
Insajder-Prevara veka 2.deo
Last edited by Forum-"Padina" on Tue 15 Feb 2011 - 10:20; edited 1 time in total
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 10:50
Ovo je odlicno za pocetak. Ima jos jedna stvar, koja svakako nije tema, ali je usko povezana sa rasipnistvom i kradjom. To mozes videti ovde:
Radi se o rasipanju toplote, koja moze da donese enorman prihod EPS-u, a i resenje za jeftinije grejanje Beograda.Ali mama MARZHA ne daje to. Tajfuni u sprezi sa ovima iz Kolubare koji posreduju u uvozu nafte i gasa bi bili debelo ugrozeni. To niko ne pominje.
tijanić? Guest
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 12:11
Interesantno a meni neshvatljivo da pojedini mediji u Srbiji ne prenose ni jednu reč o ovom slučaju,RTS naprimer je valjda jednom nesto spomenuo,neverovatno kao da je koluara u Rumniji!?!
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 12:55
tijanić? wrote:
Interesantno a meni neshvatljivo da pojedini mediji u Srbiji ne prenose ni jednu reč o ovom slučaju,RTS naprimer je valjda jednom nesto spomenuo,neverovatno kao da je koluara u Rumniji!?!
Pa ne mogu jer su pod kontrolom vlasti. Pogledaj samo kako vlast glorifikuje Tomin miting. Cinjenica je da su pod pritiskom svi od reda. Vidi se i po komentarima koje objavljuju. Malo zesci komentar se ne objjavljuje iako uvek ima IP onoga ko komentarise tako da su postedjeni direktno nekih malverzacija o zakonu o informisanju. A ljudi malo razumeju da je primarna energetika temelj svakog drustva, temelj kuce gde zivimo svi, originator nasih plata, naseg standarda. Sve ove pare se u sustini placaju od gradjana koji redovno uplacuju struju i od zajmova koji su vec dostigli 23 milijardi (70% bruto nacionalnog dohotka) koje ce placati klinci iz obdanista. Ljudi mahom nisu svesni da je to veoma ozbiljno i opasno po dalji standard.
Kada je ministar Naumov hteo da odvoji rudare od eps-a sto je i normalno da oni prodaju ugalj proizvodjacima struje, odmah je bio smenjen i postavljen Popovic. Njemu su zbog bradice dali da bude prvi pop Srbije (ministar vera), da se ne naljuti. Sto bi rekao pokojni premijer Djindjic, ako u Srbiji hocete moral, idite u crkvu.
Na ovom linku, mozete videti i drugu stranu medalje, koliko eps namerno baca energije, da bi se bogatila naftno-gasna mafija na marzhi, posrednidtvu, distribuciji.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 19:26
@tijanić? slabo reaguju,usrali se ili su im gazde zabranile,pazi ides na sajt blica i nema na naslovnoj nista ,ima ali treba malo pretraziti a verujem da 90 posto ljudi cita samo ono sto je na naslovnoj a vecernje novosti imaju jedno saopstenje od skundrica haha koga boli sta on misli,vrh drzave treba da se oglasi dotad nista,a cenzura je katastrofa ovi administratori ne pustaju poruke nigde ,posle prve epizode pisalo se svasta a sad je nekako utihnulo ili mi se cini?
flash Guest
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 19:29
e prosla mi poruka cool,ja mislio da treba odobrenje administratora,zivi bili!
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 20:28
flash wrote:
@tijanić? slabo reaguju,usrali se ili su im gazde zabranile,pazi ides na sajt blica i nema na naslovnoj nista ,ima ali treba malo pretraziti a verujem da 90 posto ljudi cita samo ono sto je na naslovnoj a vecernje novosti imaju jedno saopstenje od skundrica haha koga boli sta on misli,vrh drzave treba da se oglasi dotad nista,a cenzura je katastrofa ovi administratori ne pustaju poruke nigde ,posle prve epizode pisalo se svasta a sad je nekako utihnulo ili mi se cini?
Pa to je i normalno. Ako Miskovic vrti 40 miliona evra godisnje, on uposlkjava 24.000 ljudi, dok ovi sa 138 miliona koga oni uposljavaju? Par radnika na buldozerima i bagerima? Sve je to dzaba, ako se ne uzme cela anatomija tranzicije, odnosno odakle njima masine? kada zagrebes videces da su sve to masine velikih srpskih sistema: Minel, Termoelektro, Mostogradnja, Rad, Trudbenik, Lisjak. Oni nisu dinar ulozili vec su mesetarenjem postali privatnici jos 90-ih, uzeli ovim firmama, masine, kvalifikovanu radnu snagu i posao.
CCCP Guest
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 21:07
PA KAD JE NAROD GLUP I TREBA DA GA KRADU
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 8 Feb 2011 - 22:50
CCCP wrote:
PA KAD JE NAROD GLUP I TREBA DA GA KRADU
Pa sad dogorelo do nokata, jer pare su ili od gradjana koji placaju struju ili od mmf-a. Taj je krug postao jedna jalova stvar i neko je dozvolio insajderu da ljudima prikazu jedan deo, da bi vlasti mogle da intervenisu. Smanji ce se neko vreme dozivljaj dok se ne ocvrste druge grupe i drugi metodi.
L....... Guest
Subject: SAMO MALO Wed 9 Feb 2011 - 2:13
A pazite sada samo jedna konstatacija ili uporednik.Zapravo o cemu se radi ,radnik sam kolubare metal tj dela firme koja se bavi regeneracijom jednog veoma bitnog dela ili sklopa rotornog bagera ili po naski glodara .Cesto se desava da se usled velike eksploatacije i prekomernog zamora tj visecasovnog rada pokvare odredjeni delovi a radi se konkretno o reduktorima u tom slucaju ista dolazi na remont obicno u FEO i tu smo onda mi da taj kvar otklonimo naravno sto pre jer je u pitanju zastoj koji direktno rusi zadate planove proizvodnje. E tu je nas problem a odnosi se na sate koje ljudi u nadcovecanskim uslovima provedu na radnom mestu da bi popravili istu spravu ovim bitangama a radi se vezano po cetiri ili nekada i pet smena naravno nema kuci dok se reduktor nepopravi i posalje na kop. Zapravo po nasem kolektivnom ugovoru radnik nema pravo da ostvari prekovremeno vise od 40 radnih sati prekovremeno u toku meseca a kod mene konkretno se desavalo da ostvarim i po 120 sati koje naravno nisam mogao da naplatim ni po godinu dana jer se stalno radilo prekovremeno .Zamislite kada radite subotom i nedeljom i pogledate u karnet a gazda v am pise ponedeljak i utorak po cetiri sata duze od radnog vremena jer se vikend neplaca a obrazlozenje ZAKON e sada kada vidim da se masine ovih ljudi placaju tolike pare a moj sat 200 dinara dodje mi da placem a masine koje popravljamo kostaju neke cak vise miliona evra .KONSULTOVAO SAM I SINDIKAT odgovor nemoj da radis nemogu da te nateraju A DALI JE TO BAS TAKO .pozdrav i svima SRECNO
TU TU Guest
Subject: L... Wed 9 Feb 2011 - 2:18
TUGA JE ZIVA KADA VIDIS OVE LIKOVE KAKO SU NEMOCNI U ODGOVORIMA PRED NOVINARIMA A STA MISLITE KAKO CE IZGLEDATI U POLICIJI I LI PRED SUDIJAMA AKO NARAVNO SAMI NEIZABERU ONE KOJI CE IH ISPITIVATI HA HA
TOTO Guest
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Wed 9 Feb 2011 - 2:31
DODJITE MALO U METAL [FEO] I TU JE BAS ZANIMLJIVO NISU TOLIKE CIFRE ALI MISLIM DA SU BLIZU A VI GOSPODINE CERAN NAJBOLJE BI BILO DA SE VRATITE TAMO ODAKLE STE DOSLI JER OCIGLEDNO NISTE IZ OVE PRICE ILI SE PRAVITE LUDI KAO NISTA NEZNATE ISTO KOLO ISTI IGRACI LAZAREVAC BI BIO MALI PARIZ DA NIJE LOPOVA KAO STO STE VI NISTA NEMAMO U GRADU MLADI NAM ZALUDNICARE JER NEMA POSLA ZA NJIH A STA MISLITE KO JE KRIV ZA TO PA VI NARAVNO DESICE SE VAMA LAPOVO IZACI CE NAROD NA IBARSKU MAGISTRALU BARSKU PRUGU I OBRENOVACKI KOLOSEK PA CEMO ONDA VIDETI KOLIKO KOSTA VAS KILOVAT I OD CEGA CETE GA NAPRAVITI GOSPODO LOPOVI JOS NESTO ZAO MI JE STO SAM GAZIO KOLUBARU 5 OKTOBRA DA SANM IMAO BAR I MALO PAMETI SEDEO BIH KUCI ISTI LJUDI SU I DALJE NA ISTIM MESTIMA ILI BOLIM ALI POJACANI SA NOVIM LOPUZAMA VAMA GOSPODO IZ VLADE SAMO TAKO I TO VAM JE SIGURAN GUBITAK ALI VALJDA CETE DOTLE IMATI DESETAK MILIONA PA VAM I NEZAPINJE SRECNO SVIMA PA I VAMA LOPOVI
TU TU Guest
Subject: L..... Wed 9 Feb 2011 - 2:39
ja bi ovako jednu trecinu u fond za nezbrinutu decu drugu trecinu u ktitorski fond recimo izgradnja nekog fakulteta ,da se nemuce akadenmci po belom svetu kupujuci diplome a trecu trecinu ostaviti im u banci uz klauzulu zabrane koriscenja dok ne postanu punoletni znaci u 88 godini zivota poz TU TU
mikser Guest
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Wed 9 Feb 2011 - 5:19
Siguran sam da će većina lopova sad da se učlani u sns i da se vadi na politički progon,najveću podršku daće im velja ilić kojeg ima u svakoj čorbi,putevi,železnica,ugalj,ovce
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Wed 9 Feb 2011 - 9:45
TOTO wrote:
DODJITE MALO U METAL [FEO] I TU JE BAS ZANIMLJIVO NISU TOLIKE CIFRE ALI MISLIM DA SU BLIZU A VI GOSPODINE CERAN NAJBOLJE BI BILO DA SE VRATITE TAMO ODAKLE STE DOSLI JER OCIGLEDNO NISTE IZ OVE PRICE ILI SE PRAVITE LUDI KAO NISTA NEZNATE ISTO KOLO ISTI IGRACI LAZAREVAC BI BIO MALI PARIZ DA NIJE LOPOVA KAO STO STE VI NISTA NEMAMO U GRADU MLADI NAM ZALUDNICARE JER NEMA POSLA ZA NJIH A STA MISLITE KO JE KRIV ZA TO PA VI NARAVNO DESICE SE VAMA LAPOVO IZACI CE NAROD NA IBARSKU MAGISTRALU BARSKU PRUGU I OBRENOVACKI KOLOSEK PA CEMO ONDA VIDETI KOLIKO KOSTA VAS KILOVAT I OD CEGA CETE GA NAPRAVITI GOSPODO LOPOVI JOS NESTO ZAO MI JE STO SAM GAZIO KOLUBARU 5 OKTOBRA DA SANM IMAO BAR I MALO PAMETI SEDEO BIH KUCI ISTI LJUDI SU I DALJE NA ISTIM MESTIMA ILI BOLIM ALI POJACANI SA NOVIM LOPUZAMA VAMA GOSPODO IZ VLADE SAMO TAKO I TO VAM JE SIGURAN GUBITAK ALI VALJDA CETE DOTLE IMATI DESETAK MILIONA PA VAM I NEZAPINJE SRECNO SVIMA PA I VAMA LOPOVI
Ovo sto pises je meni poznato, cak sta vise potpuno si u pravu. radnici su sada i kod privatnika u jos gorem polozaju nego u drzavnim firmama. Ovo je sada siledzijski privatizovano, ali zapamti jednu stvar: ako se ne krene istragom od 92-e ( a nece sigurno i objasnicu ti zasto), onda je ovo samo mala sminka.Mala sminka u politicke svrhe.Ja ponavljam, nije mi namera da branim Kostunicu, ali to je debelo pranje SPS i JUL-a. Naime vidi se i po zeleznici, koja je 20 godina bila prcija SPS-a, sa teskim kradjma i mesetarenjima, da je tako izvedeno, da je serviran jedan Veljin konobar, a svi ostali cisti ko suza. Same SPS ajkule.Isto vazi i ovde. Sto se tice dresova, pa to je najmanji problem. Oni vec finansiraju i SNS, ne brini. Sve ima svoju cenu. I Karicka u koaliciji sa SNS ima svoju cenu. Odakle im pare da funkcionisu? Mi smo svi sisali vesla a Toma pametan. Jos se nadje i u cudu i nadje uvredjen: Ko zar ja? da uzmem pare? Boz sacuvaj, hajde dokazite, majke vam ga klevetnicke. Oni su svi u dosluhu da brane zadnji bastion bivseg rezima da tranziciju naprave na feudalni nacin: to je moje, iako je vase. radicu i sa vama i sa prirodnim bogatstvima sta god hocu, jer sam demokratski izabran. Bilo ko da je. Ova farsa sto nudi Toma, odnosno stiropor man, ili stiropor revoluciju, je samo jedna teska obmana, pa ako glasaci nasednu, drugo nisu ni zasluzili do kontejnerski jelovnik. Zao mi je sto mogu tako reci, ali, to je stvarno tako. Voze bato vise od 20 godina, sve se to gradi genijalno od Slobine Osme Sednice. Samo pratite ko je sve bio u UO Srbijagasa u to vreme (Sloba, Buca, Ivica, Bakocevic i drugi poznati direktori, pa ce sve biti jasno. EPS je leglo poslusnika vec 65 godina. To vodi jedna klika koja se stalno obnavlja. Ali sve ima traga, sve se da doznati ma koliko menjali dresove, imena firmi, koalicije itd itd. To sve debelo utice na standard stanivnistva, dok sve vlade pokuzavaju da farbaju krov, temelj se urusava zestokim, nemilosrdnim kradjama.
Isti ljudi su na naftno-gasnoj pljacki ( mislim isti tip ljudi).
Forum.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Fri 11 Feb 2011 - 12:57
11. 02. 2011. - 11:00h Bivši direktor Kolubare Dragan Tomić priveden je na saslušanje zbog otkrivenih malverzacija ovom preduzeću ,Tomić je rukovodio kolubarom od 2004 do 2008,
Dragan Tomić je trenutno zamenik direktora Elektroprivrede Srbije ,čovek optužen za pljačku 50.000.000 € ....zamenik direktora EPS-a...
Forum.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 15 Feb 2011 - 10:19
Insajder-Prevara veka 3.deo
jututunac
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Tue 15 Feb 2011 - 23:03
Imaju brate i dan danas sve instrumente da se ti ljudi suspenduju s posla da se izvrsi istraga itd itd. Jednostavno to je u rukama SPS-a, i jedino sto se dozvoljava je usmerena istraga.
Gde su gradjevinski dnevnici, ko je potpisao, ko je otvorio posao, svakodnevni izvestaj? To sve mora da ide u 5 primeraka. Ako nisu vodili, onda suspenzija, ako su vodili pogresno isto suspenzija. To se vodi svaki dan. Cela plejada ljudi treba da odgovara. U medjuvremenu odmah bez pogovora suspenzija, pa da vidis kako ce da propevaju na sve note dijapazona, bez lisica na rukama.
Privatnicima da se provere 'ugradnje' zatvaranje posla itd itd i sve se nadje ako se hoce.
Nego nece da to rade.
Forum.
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara Thu 17 Feb 2011 - 9:45
Daj brate nemoj da nas zamaraju vise. Ovaj narod je nepismen, pa mu rade sta hoce. Prevara veka, a ministar zaduzen (Pera Skundric) cuti, policija (Ivica Dacic) cuti ili kao fol istrazuje, tuzilastvo (posle 'refomre') cuti. Imas zakon o vodjenju knjiga, imas zakon o radu imas suspenzije s posla, imas milion na birou rada da ih zamene pa opet nista. To je bre jedno predplemensko stanje u kojem se eto izigrava neko uvrtanje mozga. Za vreme vladavine se radi po zakonu, u predizbornoj kampanji kriva Amerika, opet uzjasi i teraj dalje. Sa pedeset reci, bez skole radis sta hoces. Vazno je imati stomaka za to.Eventualno krtstachu oko vrata i naravno pripadnost.
Sponsored content
Subject: Re: Insajder-Prevara veka u rudniku uglja Kolubara