Forum Padina
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Padina
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  Log in  Register  
 

 Božićna trpeza kod Slovaka

Go down 
AuthorMessage
Forum.

Forum.Božićna trpeza kod Slovaka Empty
PostSubject: Božićna trpeza kod Slovaka   Božićna trpeza kod Slovaka EmptyMon 26 Dec 2011 - 21:53

(TV Pančevo)

Proslavu Božića prate različiti običaji. Vojlovački Slovaci nastoje da čuvaju tradiciju i godinama unazad strogo se pridržavaju kako običaja, tako i bogate božićne trpeze. Kažu da nije svejedno ni šta će se pripremati na ovaj dan, ni kojim redosledom će se iznositi na trpezu.

Božićni praznici obeležavaju se širom planete Zemlje. Svako ima svoje običaje, prilagođene svojoj kulturi i tradiciji. Običaji Slovaka povodom Božića održali su se do dana današnjeg. Kažu da sve ima određeni sled i da nije svejedno šta će se na trpezi naći na dan Božića.

Po našim običajima, prvog dana Božića na trpezi je supa, rinflajš, sos, pečeno meso koje se peklo u peći ili nekoj furuni, kobasice, rebra, krmenadle, pečeni krompir i za kraj, sitni kolači i vino.

Najpre se ide u crkvu, pa kad se dođe iz crkve svi ukućani moraju da budu za trpezom na dan Božića. Onda se domaćin pomoli za jelo koje ćemo jesti i tek onda se počinje sa ručkom.

Drugi dan Božića se opet ide u crkvu. To je praznik Stefan Mučenik i treći dan je Jan – imendan kad momci idu na konjima kod devojaka, a devojke kite konje navodi Ana Kuharik.

Božićni praznici završavaju se upravo odlascima na imendane. Puca se iz prangija i domaćinima kojima je imendan na poklon se nosi domaća kobasica. Opet se seda za bogatom tradicionalnom trpezom.

Glavni meni trećeg dana je krompir sa domaćim kobasicama, a od slatkiša, prave se opekance - slovački desert, testo od hleba sa makom i medom, kod Slovaka za Božić nezaobilazni je desert.


Back to top Go down
 
Božićna trpeza kod Slovaka
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Padina  :: Arhiva-Otpad :: Razne teme :: Ostale teme-
Jump to: