PANČEVO, 13. avgust 2010. (TV Pančevo) - Kapitalni primerak jestive pečurke Puhare teške 5 kilograma, sugrađanin Boris Matijević pronašao je u Deliblatskoj peščari. Do sada nije naišao na ovoliku pečurku. Ova pečurka će biti pohovana, a kako je rekao od nje će moći da ruča 20-tak ljudi.
Pečurka od 5 kilograma koju je pronašao Boris Matijević u Deliblatskoj peščari spada u jestive pečurke i pripada vrsti Puhare. Ova pečurka je jajolikog ili oblika vrećice, nema šešir ni dršku. Unutrašnjost joj je ispunjena belim mesom (ugodnog mirisa), koje po sazrevanju prelazi u smeđi prah. Do sada je kako Boris kaže nalazio ovu vrstu, ali je najveći primerak bio do 3 i po kilograma.
- Tražiti pečurke nije nimalo jednostavno, jer one rastu u senci i često ih u šumi pomešamo sa belim najlonskim vrećama ili nekim otpadom. Naročito u peščari gde je bagremar, tako da sam ipak bio u pravu da je pečurka pa sam se vratio po nju. Na moju i sreću mojih saputnika jeste bila pečurka i to kapitalna od 5 kilograma. Da je jelen visili bi rogovi ovako će ostati samo fotografija kao dokaz dobrog ulova. Taman je u elementu da može da se jede, jer nije još prezrela, tako da ću je pohovati, rekao je Boris Matijević.
Postoje dve vrste ove pečurke Trbušasta puhara i okruglasta ili spljoštena. Kada sazri na vrhu Puhare se javlja otvor iz kog se usled gasova, pod pritiskom se izbacuje seme, pa se tako ova vrsta razmnožava.