Zjavenia Krista Pana/Tri krale
Zjavenie Pána je zjavením Ježiša Krista ako Mesiáša Izraela, Božieho Syna a Spasiteľa sveta. Spolu s Ježišovým krstom v Jordáne a so svadbou v Káne sa slávi poklona Ježišovi zo strany "mudrcov", ktorí prišli z Východu.
V týchto mudrcoch, ktorí sú predstaviteľmi okolitých pohanských náboženstiev, evanjelium vidí prvotiny národov, ktoré prijímajú dobrú zvesť o spáse skrze vtelenie.
Príchod mudrcov do Jeruzalema s cieľom pokloniť sa židovskému kráľovi ukazuje, že v mesiášskom svetle Dávidovej hviezdy hľadajú v Izraeli toho, kto bude kráľom národov. Zjavenie Pána zvestuje, že všetky národy vstupujú do rodiny patriarchov a nadobúdajú "výsady vyvoleného ľudu"
Na Tri krále nanosili ľudia vodu na svätenie do kadí a krčahov, ktoré postavili priamo do kostola alebo pred chrám. Posvätnú soľ pridávali dobytku do krmiva, aby bol chránený pred porobením. Kruh nakreslený posvätnou kriedou bol miestom, do ktorého nemali prístup žiadne zlé sily a mocnosti. Trojkráľové sväteniny sa všeobecne používali ako ochrana ľudí či zvierat pred démonmi, či už strigami, diablami, vodníkmi, démonmi chorôb alebo ochrana pred živlami.
Deň Troch kráľov bol posledným dňom obchôdzok a kolied vianočno-novoročného obdobia. Príležitostné piesne a vinše, ktoré privolávali do domu šťastie, zdravie a blahobyt mali viaceré názvy, ktorými sa podľa charakteru diferencovali, no boli známe i pod spoločným názvom koleda.
Medzi Vianocami a Tromi kráľmi chodili po dedine zase iní mládenci, oblečení za Troch kráľov v dlhých bielych košeliach s korunami na hlavách. Jeden z nich predstavoval černošského kráľa. Všetci spievali pieseň „My tria králi prišli sme k vám,
zdravia, šťastia, zdravia šťastia vinšovať vám.
Zdravia, šťastia, dlhé letá,
my sme prišli, my sme prišli k vám zďaleka.
Ďaleká je cesta naša,
do Betléma, do Betléma myseľ naša.
A ty čierny, ty tam vzadu,
nevystrkuj, nevystrkuj na nás bradu.
Ja som z Muranickej zeme,
nepribližuj, nepribližujte sa ku mne.
Slnko je tomu príčina,
že moja tvár, že moja tvár opálená.
Vy gazdinká, vy gazdíčku,
udeľte nám, udeľte nám po grošíčku.
A keď nám to udelíte,
vy chudobní, vy chudobní nebudete. Pochválen Pán Ježiš Kristus!“